Zorgmanege Prinses Margriet Manege Westerbork

Prinses Margriet Manege >

Het paard biedt kansen!

Werken met paarden is bijzonder werk. Het biedt allerlei kansen voor het ontwikkelen van zelfstandigheid, zelfkennis en het omgaan met emoties:

  • Het paard heeft allerlei positieve eigenschappen die zorgen voor het ontstaan van positieve wendingen in de ontwikkeling en het welzijn van een mens.
  • Het werken met en in de nabijheid van het paard, brengt de cliënt in de omstandigheid dat hij zijn eigen kunnen leert verkennen en in verbinding kan komen met zichzelf en de omgeving.
  • De zorg mogen dragen van een groot dier dat van jou afhankelijk is, maakt vele emoties los. Dit kunnen emoties zijn die in een mens-mens situatie niet altijd duidelijk zijn. Een paard spiegelt jouw emoties. Via het paard kunnen emoties worden herkend, benoemd en bespreekbaar gemaakt.


Bovenstaande aspecten worden tijdens het werken op de zorgboerderij benut, benoemd en begeleid.

Ontdekkingstocht
Cliënten zonder ervaring met paarden en misschien zelfs angst voor paarden, worden geleidelijk dichterbij de paarden gebracht. Het gedrag van de paarden wordt verklaard en er wordt op risicosituaties gewezen. Onze ervaren begeleiders volgen dit groeiproces alert en begeleiden de cliënten in hun ontdekkingstocht naar ‘het paard’.

Kennismaken met ‘Majesteit’
Een voorbeeld van een mooie ontdekkingstocht is een cliënt die een groot paard ‘Majesteit’ noemt. Hij salueert met respect wanneer het paard langsloopt. Vervolgens ontdekt hij dat het paard hém wil volgen, naar hem luistert en hem toestaat haar te aaien. ‘Majesteit’ is van een reusachtig wezen een
paard geworden dat afhankelijkheid toont. De cliënt voelt hierdoor een grotere waarde in zichzelf.

Natural Horsemanship
In de dagbesteding op onze zorgboerderij staat het paard tijdens alle activiteiten centraal. Dit varieert van het voeren en poetsen tot een speciale themales. Ook observeren we de paarden in de wei en benoemen we de gedragingen, waarna een gesprek over eigen emoties kan ontstaan. Er wordt gewerkt vanuit de ‘Natural Horsemanship’ gedachte, waarbij het vooral gaat om vertrouwen bieden en goed leiderschap tonen. Door deze methode toe te passen, begrijpt een paard beter wat wordt bedoeld en zal hij zijn begeleider beter volgen. Dit biedt veiligheid voor de persoon die met het paard omgaat en het geeft hem of haar het gevoel leider en verzorger te mogen zijn. Dit stimuleert het zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel.

Voor meer informatie over werken met paarden op de ZorgManege in Westerbork, kun je bellen met 0593-332180 of een e-mail sturen naar info@zorgmanegewesterbork.nl  

Het laatste nieuws

Facebook